F.A.M.P. | Updated! & site nieuws | Onze verzameling! | Onze verzameling, vervolg! | Geschiedenis Barbie | Barbie en haar vriendinnen 1959 tot 1970 | Barbie en haar vriendinnen 1971 tot 1975 | Francie & Friends | Ken & Friends | Skipper, Skooter, Fluff & Tiff | Tutti, Todd & Friends | Barbie outfits 1959- 1966/1967 | Barbie outfits 1966 & 1967 | Barbie outfits 1968 - 1974 | Francie / Casey outfits 1966-1967 | Skipper / Skooter / Ricky outfits 1964 - 1967 | Tutti, Todd & Friends outfits 1966-1967 | Schoonheidsbehandeling | Barbie scans | Photo Guide to Vintage Barbies | White Ginger Bubblecut | The year 1966 | Handschoenen/sokjes Barbie en Skipper | Vintage Shoes | Hands, Booklets, Vintage Labels, Afkortingen & Waardebepaling | Rare dolls / outfits | Barbie Gallery 01 | Barbie Gallery 02 | Barbie Gallery 03 | Reproduktie Barbie en vrienden | Liddle Kiddles | Midge | Beurs / musea / tentoonstelling bezoeken | Barbie / Mattel in het nieuws | Verzamelaars vertellen | Kopen / verkopen tips | Agenda | Linken | Met dank aan... | Gastenboek | E-mailformulier

1959 Barbie #1 Ponytail ( 850 )

De Barbie #1 Ponytail werd aangeboden met de haarkleur blond of bruin. Zij droeg een zwart-wit gestreept badpak, had met de handgeschilderde ogen met een witte iris, rode lippen, gebogen en iets geknikte wenkbrauwen en donkerblauwe eyeliner op haar bovenste ooglid. Haar paardenstaartenkapsel heeft een gekrulde pony en de haren zijn achter op het hoofd bijeengenomen en samengebonden met een haarelastiekje. Op nekhoogte zit in de staart wederom een elastiekje waardoor het uiteinde naar buiten krult. Omdat er dubbel zoveel poppen met blonde als met bruine haren zijn gemaakt ligt de verzamelaarswaarde v.d. laatsten gem. 10% hoger.

Tot de uitrusting behoorden goudkleurige oorringen, een witte zonnebril met blauwe glazen en open, zwarte schoenen met naaldhakken. Een standaard waarop 2 pennen zaten werd bijgeleverd om de pop op te kunnen zetten. Haar box en de kleine rozekleurige modecatalogus waren voorzien v.h. Barbie-handelsmerk.

De kenmerken van Barbie #1 zijn: een gebleekt, wit of ivoorkleurig massief lijf, geschilderde ogen met witte iris en gebogen, iets geknikte wenkbrauwen, niet beweegbare knieën ( Straight Legs ) en zowel in de voeten als in de schoenzolen gaatjes voor het neerzetten v.d. pop op de metalen pennen v.d. standaard.

Merktekens:

Barbie ™/ Pats. Pend. / ©MCMLVIII / by / Mattel / Inc.

Dit zijn de buisje in de voeten waar de Ponytail #1 mee op de standaard kon staan.

Helaas zijn er dus ook mensen die de buisjes vervalsen! Hierboven zie je zo'n vervalsing. Als je ze vergelijkt met de foto erboven kan je zo een kleurverschil zien. Bovenstaande foto is van een Ponytail #3. Zo zie je maar dat je dit dus óók in de gaten moet houden!!

 

1959 Barbie #2 Ponytail ( 850 )

Nog in hetzelfde jaar werd een 2e Barbie uitgebracht, die #2 wordt genoemd. Uiterlijk was ze niet veranderd en ook de accessoires waren gelijk. Omdat door een nieuwe constructie v.d. standaard de poppen onder de oksels gesteund werden waren de gaatjes in de voeten & schoenzolen niet meer nodig. Een deel van deze poppen kreeg i.p.v. van oorringen kleine parelknopjes. Het handelsmerk werd op de 2e box ( de doos ) vervangen door een ®. Dit is nu een extra hulp voor de verzamelaar bij datering v.d. poppen.

Merktekens:

Barbie ™/ Pats. Pend. / ©MCMLVIII / by / Mattel / Inc.

1960 Barbie #3 Ponytail ( 850 )

Vanaf deze 3e uitvoering wordt Barbie's gezicht iets veranderd. De ogen en de lippen worden met behulp van een sjabloon opgespoten. De iris is nu blauw, de oogschaduw al naar gelang de haarkleur blauw of bruin en de wenkbrauwen zijn minder gebogen. Ook bij deze pop worden als oorbellen goudkleurige ringen of parelknopjes geleverd. De haarkleur was blond of donkerbruin. De kleur v.d. lippen, de toebehoren en de merktekens waren dezelfde als bij Barbie #1 & #2 In de modecatalogus v.d. 3e BArbie kwamen de modellen Gay Parisienne, Roman Holiday en Easter Parade niet meer voor.

 Merktekens:

Barbie ™/ Pats. Pend. / ©MCMLVIII /by / Mattel / Inc.

1960 Barbie #4 Ponytail ( 850 )

Barbie #4 ziet er qua voorkomen en lijf precies zo uit als Barbie #3 en is ook indentiek gemerkt. Nieuw was echter het verbeterde plastic materiaal, dat niet meer verbleekt. De standaard is nu niet meer een bodemplaat voorzien, maar van een voet met gebogen draad ( zie afb. standaards ). De haarkleur van de 4e Barbie is blond of bruin, de oogleden zijn blauw. De kleur v.d. lippen en overige details zijngelijk aan die v.d. eerdere Barbie's.

Merktekens:

Barbie ™/ Pats. Pend. / ©MCMLVIII / by / Mattel / Inc.

Het nu kleurechte materiaal v.d. 4e Barbie zag er na enige tijd olie-achtig uit. Door deze verandering werd Barbie #4 ook wel Oily Face genoemd. Het verschijnsel dat later ook nog bij enige Bubble Cut-Barbie's voorkwam maakt ze door hun zeldzaamheid bij verzamelaars zeer geliefd.

Van links naar rechts: het 1e type voor Barbie #1, het 2e type voor Barbie #2 & #3, het 3e type vanaf Barbie #4.

#2 or #3 lichaam met tepels

#4 or #3 lichaam met tepels

Ja, het is waar. Er zijn sommige Ponytail Barbie's die tepels hebben op hun boezem.

Het verhaal gaat dat de eerdere barbievormen ( molds ) tepels hadden. Vanwege de klachten van moeders zijn de tepels verdwenen bij de latere Barbie's. Het is mogelijk dat Mattel bij de latere Barbie's de vormen hebben opgevuld om zo de tepels te laten verdwijnen. De tepels zijn alleen te vinden op de Ponytail Barbie's #1 tot #4 en gelukkig zijn ze niet allemaal 'opgevuld', zodat er dus best nog een stel te vinden zijn!!

 

1961 Barbie #5 Ponytail ( 850 )

In dit jaar gebruikte Mattel wederom een nieuw materiaal. Het was een hard plastic, waardoor het poppenlijf hol kon worden uitgevoerd en daardoor lichter werd. Barbie #5 werd in blond, bruin en in de nieuwe kleur rood uitgevoerd. De lippen waren rood, de eyeliner en iris blauw. De oorbellen waren parelknopjes. Op de omslag v.d. kleine modecatalogus stonden Barbie en Ken afgebeeld. De merktekens waren gelijk aan die van #1 tot #4, T.M. ( Trade Mark ) achter het woord Barbie was vervangen door het ®- teken ( Registered ). Vanaf deze uitvoering kregen alle poppen een label ( Wrist Tag ) aan de pols. Bij de haarkleur werd gebruik gemaakt van een steviger materiaal ( zie foto rode Ponytail ).

Merktekens:

Barbie ® / Pats. Pend. / ©MCMLVIII / by / Mattel / Inc.

 

1961 Barbie Bubble Cut ( 850 )

Barbie kreeg ook een heel nieuw kapsel: kort geknipt, licht gekruld en luchtig opgemaakt. De haarkleuren waren blond, rood en bruin, maar er waren ook tussentinten verkrijgbaar. De verdere details waren gelijk aan die van Ponytail #5. Het zwart-wit badpak van deze Barbie werd ook in andere kleurcombinaties geleverd.

Merktekens:

Barbie ® / Pats. Pend. / ©MCMLVIII / by / Mattel / Inc.

 

1962 Barbie Ponytail en Bubble Cut ( 850 )

Vanaf 1962 droegen alle Barbie's i.p.v. het zwart-wit gestreepte badpak een rood badpak. Hun box was eveneens nieuw en met de kleding v.d. 2e modegeneratie bedrukt. Voor de Ponytailpoppen werd nu een steviger haarmateriaal gebruikt. Het Bubble Cut-kapsel was hetzelfde gebleven. Al naar gelang de haarkleur, van blond tot bruin, varieerde ook de nagellak, van helroze tot knalrood. Op de nieuwe, nu helblauwe modecatalogus waren Barbie en Ken in een nieuwe uitvoering te zien.

Merktekens:

Barbie ® / Pats. Pend. / ©MCMLVIII / by / Mattel / Inc.

 

1963 Midge ( 860 )

In 1963 werd Barbie's 1e vriendin voorgesteld. Haar naam was Midge en zag er 2 á 3 jaar jonger uit dan Barbie. Zij stelde 'het buurmeisje' voor en oogde met haar bolle wangen en sproetjes onschuldiger en meisjesachtiger. Ze werd direct op het nieuwe booklet afgebeeld. Midge was geen glamourgirl zoals Barbie, maar een echte vriendin, die zonder jarloezie de carriére van haar vriendin Barbie als teenager-mannequin begeleidde. Het bedenken van spelsituaties was onuitputtelijk, omdat Midge ook Barbie's kleding kon dragen.

Zij had recht vooruitkijkende, blauwe ogen en een open, vragende blik. De opgeschilderde oogeleden hadden dezelfde vorm als de gemodelleerde van Barbie. Met de haarkleur ( blond, bruin of rood ) wisselden ook de kleurcombinaties van haar 2-delig badpak.

Bij alle combinaties had Midge dezelfde open, witte schoentjes.

 

Merktekens:

Midge T.M. © 1962  / Barbie ®  / © 1958 / by / Mattel, Inc. 

 

Midge No Freckles, Midge With Teeth & Midge Side-glance With Teeth

Naast de gewone Midge met sproetjes en recht vooruitkijkende, blauwe ogen waren er nog 3 varianten. De 1e heeft goed zichtbare tanden ( With Teeth ). Dit heeft de 2e eveneens, maar daarbij kijkt ze opzij en heeft zij violetkleurige ogen ( Side-glance With Teeth ). De 3e variant, de mooiste, heeft rechtvooruitkijkende, blauwe ogen en géén sproetjes ( No Freckles ). Daar het hier om poppen gaat die in kleine oplage gemaakt werden en door verzamelaars zeer gezocht zijn, wordt voor hun wel tot 3x zoveel betaald.

Merktekens:

Midge T.M. © 1962  / Barbie ®  / © 1958 / by / Mattel, Inc. 

 

1963 Barbie Ponytail en Bubble Cut ( 850 )

De poppen uit 1963 hadden hetzelfde lijf en dezelfde merktekens als Midge. Alle overige details zijn overeenkomstig met de modellen van 1962. Vanaf deze uitvoering zijn de vormen v.d. kop wel iets anders: ze zijn wat dikker en groter. Op de 2e catalogus van 1963 staan Barbie, Ken, Midge, Allan & Skipper op de omslag afgebeeld.

Merktekens:

Midge T.M. / © 1962  / Barbie ®  / © 1958 / by / Mattel, Inc. 

 

1963 Fashion Queen ( 870 )

De 3e Barbie in dit jaar is een pruiken-kop pop met gemodelleerde bruine haren en een blauwe haarband. Zij draagt oorknopjes met parels en wordt geleverd met 3 soorten pruiken op een witte standaard. Haar badpak en de daarbij behorende hoofdtooi zijn wit-goud gestreept.

De pruiken krijgen de namen :

Note: De pruiken staan prachtig op het hoofd v.d. Fashion Queen, maar ze beschadigden wél het geverfde haar op de kop. Dus verstandig is: geen pruik opzetten!

Merktekens:

Midge T.M. / © 1962  / Barbie ®  / © 1958 / by / Mattel, Inc. 

 

1964 Swirl Ponytail Barbie ( 850/0850 )

De Nederlandse vertaling van Swirl is 'verstengeld'. Voor het kapsel werd een een zeer fijne kwaliteit mohair gebruikt, welke krans- of kringvormig op de kop werd aangebracht. De delen v.d. kop waar geen haar zat werden door een speciale manier van kappen bedekt ( note: het is dus normaal dat deze poppensoort bijna kaal is ). Bij het restaureren van dit zeer moeilijke kapsel dient men in een bepaalde volgorde te werken, zoals de handleiding hieronder toont. De pop droeg pareloorknopjes, een rood badpak; bijgevoegd was steeds de allernieuwste modecatalogus. De kleur van het haar was blond, bruin of rood, met vele tussentinten.

Merktekens:

Begin 1964 was de Swirl ( 850 ) gemerkt:

Midge T.M.  / © 1962  / Barbie ®  / © 1958 / by / Mattel, Inc. 

In de loop v.h. jaar werd aan de merktekens v.d. Swirl nr. 0850 het woord Patented toegevoegd:

Midge T.M.  / © 1962  / Barbie ®  / © 1958 / by / Mattel, Inc. / Patented

 

 

Swirl Ponytail Barbie Bendable Legs

Bijzonder is een Swirl-versie met buigbare benen ( Bendable Legs ), die zonder eigen artikelnr. met de merktekens van een 0850-pop verkocht werd. Ze had een felle, rozekleurige teint en de zogenaamde Color Magic Face make-up. Zij was verpakt in de normale Ponytail-box ( 2e versie ). Vanwege haar zeldzaamheid is ze bij verzamelaars zéér gewild en betaald met hoge prijzen!

Pas vanaf 1964 werden de Barbie-poppen ook in enkele Westeuropese landen verkocht. De poppen Ponytail, Bubble Cut, Fashion Queen & Midge werden in dezelfde uitvoering als in 1963 geleverd. De artikelnummers werden gewijzigd door een 0 voor het nr. te plaatsen ( 0850 / 0870 ) en aan de merktekens werd Patented toegevoegd.

Merktekens:

Midge T.M.  / © 1962  / Barbie ®  / © 1958 / by / Mattel, Inc. / Patented

 

1964 Miss Barbie ( 1060 )

Een waternimf met pruikenkop en oranje kunststof haarband werd in 1964 met de naam Miss Barbie gepresenteerd. Deze pop droeg een roze badpak met gouden stippen en een geplisseerd rokje en daarbij een geluste wollen badmuts met goudversieringen. Deze Miss kwam met 2 nouveautés op de markt:

Deze lieten zich niet alleen door kniegewrichten in verschillende posities plaatsen, maar hadden ook voor het eerst een bovenlaag die aan huid deed denken. De toebehoren bestonden uit:

Merktekens:

De merktekens waren in het lijf gegraveerd, het zogenaamde Intaglio

 © 1958  / Mattel, Inc. / U.S. Patented / U.S. Pat. Pend.

 

1965 Bendable Legs Barbie ( 1070 )

De al bij Miss Barbie gebruikte natuurgetrouw-beweegbare benen ( Lifelike Bendable Legs ) werden met deze pop door Mattel officieel geïntroduceerd. Haar nieuwe uiterlijk werd bijzonder door haar kapsel, dat zeer up-to-date was. Dit ponykapsel tot kinhoogte met middenscheiding leek op een pagekop en werd in het Engels Page Boy Style genoemd. Het kapsel werd in die tijd door meisjes graag gedragen! Mattel had zich bewust aan de actuele modetrent aangepast.

De Bendable Legs Barbie kreeg daarom ook American Girl als bijnaam.

De haarkleuren waren volgens de catalogus blond, bruin, donkerbruin en rood. In werkelijkheid bestonden er nog vele varianten zoals licht en donker asblond, honingblond en platinablond. Ook bij de andere haarkleuren zaten verschillen.

Make-up en kapsels v.d. poppen waren even gevarieerd. Zo waren er vele poppen met fel rode lippen en andere met bleek koraalrode. Sommige hadden zelfs al de levendige make-up van opvolgster Color Magic Barbie die in 1966 verschijnt.

Het kapsel varieerde van normale vorm tot zeer volumineus, van een vrij sluik tot een zeer breed uitvallend pagekopje. Het badpak bestond uit een meerkleurig gestreept bovenstuk en turkooiskleurige broek

Merktekens:

Omdat deze poppen in 3 produktieperioden werden gemaakt zijn ook de merktekens verschillend.

De 1e merktekens werden gegraveerd ( Intaglio ). De 2e serie was indentiek, alleen het Made in Japan was in reliëf ( Raised ). Bij de 3e serie werden de merktekens allemaal in reliëf opgebracht ( All Raised ).

Merktekens voor 1965:

 © 1958  / Mattel, Inc. / U.S. Patented / U.S. Pat. Pend. ( Intaglio )

Merktekens voor 1966:

 © 1958  / Mattel, Inc. / U.S. Patented / U.S. Pat. Pend. ( Intaglio ) / Made in / Japan ( Raised )

Merktekens voor eind 1966:

© 1958  / Mattel, Inc. / U.S. Patented / U.S. Pat. Pend.  / Made in / Japan ( All Raised )

 

De American Girl- Barbie werd gemaakt met verschillende kapsels in allerlei kleuren en daarvoor werden 2 soorten haarmaterialen gebruikt. In het prille begin nam men voor het iets kortere kapsel, waarbij de haarpunten aan de zijkant v.h. gezicht in de ogen leken te steken, een enigzins grof en stug materiaal. Vanaf 1966 gebruikte men voor de lossere en langere haarstijl een zachtere, glanzender soort. Parellel hiermee was er ook verschil in de kleur v.d. lippen. In de vroege periode was het een fel oranje kleur, die echter meestal naar hel roze tot geel/wit verbleekte. In de begintijd v.h. glanzende haarmateriaal werd door het gebruik van een verbeterde lippenverf het verbleken voorkomen. In de 3e periode werd aan de Color Magic Face make-up een fel rode lippenkleur toegevoegd. Enkele haarkleuren veranderen na enige tijd door oxydatie, waardoor weer nieuwe kleurnuances ontstonden.

 

1965 Bendable Legs Midge ( 1080 )

Ook kwam er in dat jaar een Midge met natuurgetrouwe, buigbare benen. Men kon haar net zo bewegen als haar vriendin Barbie en ze is bij verzamelaars net zo geliefd. In de Mattel-catalogus werd ze met de normale haarkleuren ( blond, bruin, donkerbruin, rood ) aangeboden, maar net als bij de Bendable Legs-Barbie werd ook deze Midge geleverd met tal van haarkleuren, haarlengtes en kapsels. Zij had een turkooskleurige haarband en een bondgestreept badpak.

Merktekens als bij de Bendable Legs Barbie ( 1070 )

 

De buigbare benen v.d. Bendable Legs-poppen hebben een scharnierpunt in de knie. Links het 1e gewricht, een klikmechaniek, waarbij de beweegbare delen door een metalen klem bijeen werden gehouden. Omdat bij deze klem na enige tijd roestvorming optrad, was er bij de poppen met deze scharnieren na verloop van tijd op de knieën een verkleuring v.h. materiaal te zien ( note: Twiggy had hier ook erg last van ). Bij de later gebruikte, volledig van kunstof gemaakte knie-constructie was dit probleem verholpen!

 

Links & rechts: American Girl Bubble Cut

Midden: American Girl Straight Legs

American Girl Bubble Cut 

Als curiositeit gelden ook de Bubble Cut-poppen met buigbare benen. Zij waren er met een felroze tint met dezelfde make-up als bij de Straight Legs uitvoering en ook in de zogenoemde grijze huidkleur ( linker pop op de foto ). Beide poppen hadden een Bubble Cut-kapsel met zijscheiding ( Side-part ). Zij werd zowel in haar originele als in een goud-wit gestreept badpak aangeboden.

Merktekens:

Midge T.M.  / © 1962  / Barbie ®  / © 1958 / by / Mattel, Inc.

Omdat deze poppen maar in beperkte aantallen werden uitgebracht, zijn vooral de Color Magic Face-Barbie's zeer gewild en betalen verzamelaars er hoge prijzen voor!

American Girl Straight Legs

In een kleine oplage is ook de American Girl-pop met stijve benen ( Straight Legs ) geproduceerd. Zij werd in de 1e Barbie-box ( 2e uitvoering ) evenals in de Bendable Legs-box met het opschrift; With Straight Legs, verkocht. Haar teint was roze, waarschijnlijk hetzelfde materiaal als v.d. latere Twist'N Turn poppen, de lippen waren felrood en haar make-up werd geaccentueerd door een opvallende rouge op de wangen. Dit type poppen wordt ook High Color Magic Face genoemd. Zij had géén nagellak op vinger-en voetnagels! Zij droeg een badpak waarvan het broekje middelblauw was en het bovendeel de kleur van Allan's badjas.

Merktekens:

Midge T.M.  / © 1962  / Barbie ®  / © 1958 / by / Mattel, Inc.

 

1967 Bendable Legs Standard Barbie ( 1163 )

In 1967 verscheen nog een Bendable legs-versie, met artikelnr. 1163. Ze had de kop v.d. Standaard-Barbie ( 1190 ) van 1967, een felroze teint en rode wangen. Deze pop had dezelfde haarkwaliteit als de latere Twist'N Turn-poppen, waarbij het groffe, stro-achtige materiaal tot oxydatie neigde. Zij droeg het badpak van de American Girl en werd ook in de originele Bendable Legs-box verkocht. Daar zij overwegend in Duitsland verkrijgbaar was kreeg zij onder verzamelaars de naam; Duitse Bendable Legs.

De merktekens waren gelijk aan die v.d. latere Bendable Legs-poppen.

Merktekens:

© 1958  / Mattel, Inc. / U.S. Patented / U.S. Pat. Pend.  / Made in / Japan

American Girl Side Part

Als bijzondere curiositeit onder verzamelaars geldt de American Girl-pop met kapsel met zijscheiding ( Side Part ).

Zij is nog zeldzamer dan Ponytail #1, verondersteld wordt dat de produktie wegens haar kostbare kapsel te duur werd en vervolgens gestopt werd. Er zijn geen precieze productie-aantallen bekend.

De pop werd in dezelfde tijd en in de originele Bendable Legs-box verkocht, zonder verwijzing naar haar veranderde kapsel. Het scal aan make-up & haarkleuren was net zo groot als bij de 'gewone' American Girl. Er waren poppen met het Color Magic-gezicht en met minder zware make-up. Bij veel van hen is de kleur v.d. lippen in de loop der tijd verbleekt tot een fel rood-oranje., een feit dat niets afdoet aan de verzamelaarswaarde. Deze wordt in de meeste gevallen bepaald door de soort make-up en het kapsel, dat van een lichtgekrulde coupe tot het volumineuze Bouffant Flip-model kan variëren.

De haarkleuren waren asblond, blond evenals roodbruin en zwart. Ook vele tussentinten zoals rood en lichtblond zijn gemaakt. Iedere Side Part droeg een turkooiskleurige haarband, die de neiging had te verbleken. Zij werd in hetzelfde badpak als de 'gewone' American Girl verkocht.

  Merktekens:

Zoals 1965:

 © 1958  / Mattel, Inc. / U.S. Patented / U.S. Pat. Pend. / Made in Japan ( Intaglio )

Of zoals 1966:

© 1958  / Mattel, Inc. / U.S. Patented / U.S. Pat. Pend. ( Intaglio ) / Made in Japan ( Raised )

 

1966 Color Magic Barbie ( 1150 )

In 1966 volgde op de Bendable Legs weer iets nieuws. Het betrof het Color Magic kleurenspel, waarmee men d.m.v. een bijgevoegde verfmix het kunsthaar en kleding v.d. pop van kleur kon doen veranderen, en ook weer terug kon brengen in de oorspronkelijke tint. Zo kon v.d. originele haarkleur goudblond robijnrood gemaakt worden en van zwart scharlaken rood. Het badpak en de haarband waren geel-rood-groen diagonaal geruit.

De zwarte haarkleur wordt onder verzamelaars Midnight Black genoemd en is de zeldzamere versie van deze pop.

De pop werd zowel in een kartonnen ( Cardboard ) als ook in een kunstof box met toebehoren en verfattributen verkocht.

 Merktekens:

© 1958  / Mattel, Inc. / U.S. Patented / U.S. Pat. Pend. ( Intaglio ) / Made in / Japan ( Raised )

Of later:

© 1958  / Mattel, Inc. / U.S. Patented / U.S. Pat. Pend.  / Made in Japan ( All Raised )

 

1967 Twist'N Turn Barbie ( 1160 )

Elk nieuwe Barbie-snufje werd in rap tempo opgevolgd door het volgende. Deze keer ging het om de draaibare taille, de Twist'N Turn Waist, kort T'NT genoemd. De poppenromp was ter hoogte v.d. taille schuin, naar linksachter oplopend, in 2en gedeeld. Door de helften tegen elkaar in te draaien kon Barbie in nog elegantere houdingen worden gezet. Naast het Eyelashes-tijdperk brak nu dus ook het Twist'N Turn-tijdperk aan, terwijl alle poppenbenen ook scharnierende knieën krijgen. Het nieuwe, smallere gezicht van Barbie kwam nu meer met dat van een teenager overeen en leek met de grotere ogen veel liever. Ze had een roze teint en net als Francie echte winpers. In haar ponykapsel met heuplang, naar achteren gekamd haar droeg ze een zalmkleurig lint, dat het v.d. zijkanten omhoog gekamde haar bij elkaar hield. Haar badkleding bestond uit een 2-delig, zalmkleurig, vinyl badpak met daarover heen een wit netpakje met zalmkleurige randen. Mattel startte dit nieuwe tijdperk met een grote inruilactie!
Voor een oude pop kon men met bijbetaling van $1,50 een nieuwe T'NT- Barbie krijgen. Al in de 1e maand werden 1,2 miljoen poppen ingeruild ( wat een pech voor ons.. ).

Het kleurenpalet v.h. haar was ook veranderd, niet meer blond naar bruin, maar het kreeg de namen Sun Kissed, Summer Sand, Go-Go-Co-Co en Chocolate Bon-Bon. Na verloop van tijd verkleurden ook deze harenkleuren door oxydatie. Zo ontstond bijv. uit lichbruin en blond een lichtrode tot rode kleur, uit donkerbruin een kanstanjebruine tint. Roodharige T'NT-Barbie's zijn zeer zeldzaam.

Merktekens:

© 1966  / Mattel, Inc. / U.S. Patented / U.S. Pat. Pend.  / Made in Japan

 

1967 Standard Barbie ( 1190 )

Bij deze Barbie waren het gezicht, het kapsel en de opzij kijkende ogen indentiek aan die v.d. T'NT-Barbie ( afgebeeld is overigens een standaard-Barbie met recht vooruitkijkende ogen ). De Barbie had echter geen scharnierende knieën en geen echte wimpers, deze waren geschilderd ( Painted Eyelashes ). Een opgenaaide bloem verfraaide het broekje van haar 2-delig roze badpak. Het kleurengamma v.h. haar was hetzelfde als bij de T'NT-Barbie.

Merktekens:

Midge T.M. / © 1962  / Barbie ®  /  © 1958  / by / Mattel, Inc. / Patented 

 

 

      1968 Talking Barbie ( 1115 )- boven  1968 Talking  Stacey ( 1125 ) - rechts

&

1968 Talking Christie ( 1126 ) - Zwart wit foto uit catalogus, links

In 1968 kon Barbie praten! In het lichaam zat een grammafoonplaatje verborgen welke in werking werd gesteld door aan het koordje in de nek te trekken. Daar zich op het plaatje meerdere groeven bevonden, kon de pop verschillende zinnen zeggen. Het geluid kwam uit de gaatjes in de schouder. In 1968 kwamen er ook nog 2 andere poppen uit met deze mogelijkeheid. Dat waren Stacey en Christie, de laatste was de 1e pop met een donkere huid en negroïde gelaatstrekken. Zij hadden eveneens buigbare benen en echte lange wimpers. Ze hadden allemaal verschillende teksten, zoals 'Ik dans graag, jij ook?' ( Barbie ), of 'Ik vind minirokken te gek' ( Stacey ) of 'Zal ik mijn kapsel veranderen' ( Christie ). Door uitdroging v.d. gummiring die het mechaniek in werking moest stellen, functioneert de 'stem' meestal niet meer.

Over een rozekleurig, vinyl-plastic broekje droeg Barbie een gebreid bovenstuk in dezelfde kleur. Het haar was met 3 roze strikken tot een staart aan de zijkant v.h. hoofd samengebonden.

Stacey's badpak was meerkleurig diagonaal gestreept en 2-delig. Haar haren waren met een olijfkleurig lint samengebonden en hingen over de linkerschouder.

De kleding van Christie was indentiek aan die van Barbie, het gebreide bovenstuk was echter groen van kleur. Op de afbeelding uit de catalogus ( zie zwart wit foto, links ) staat zij samen met Casey.

De kleuren van het haar van alle 3 de poppen liep van lichtblond tot donkerbruin.

Merktekens Barbie, Stacey en Christie:

© 1967  / Mattel, Inc. / U.S. & Foreign  / Pats. Pend.  / Mexico

 

1968 Stacey T'NT ( 1165 ) & 1968 Barbie T'NT ( 1160 )

Ook Stacey werd in 1968 met beweegbare taille verkocht. Zij had een trendy badpak met 3 witte knopen op de borst en een ronde opening ten hoogte van haar navel. Ze had blauwe ogen, zichtbare tanden en een roodachtige of lichtblonde haarkleur. Het haar was met een rood lint bijeengebonden aan de achterzijde v.h. hoofd.

Merktekens:

© 1966  / Mattel, Inc. / U.S. Patented / U.S. Pat. Pend.  / Made in / Japan

 

In 1968 kwam er een 2e uitvoering v.d. T'NT Barbie. Behalve een ander badpak was er verder niets veranderd. Over een roze plastic broek droeg ze een gebreid bovenstuk met blokpatroon en een smalle ceintuur, die in de meeste gevallen niet meer te vinden is.

Merktekens:

© 1966  / Mattel, Inc. / U.S. Patented / U.S. Pat. Pend.  / Made in / Japan

 

1969 Talking Truly Scrumptious ( 1107 )

Truly Scrumptious heette de hoofdpersoon in de film Chitty Chitty Bang Bang en naar aanleiding van deze filmrol bracht Mattel een 2e personality-pop ( de 1e was Twiggy ) op de markt. Het was een sprekende Barbie met de kop van Francie, lange echte wimpers, Mexico-type handen en een glad naar achteren gekamd, blond kapsel. Haar gaderobe was vervaardigd naar voorbeeld v.d. film ( zie afb. rechts ).

Merktekens:

© 1967  / Mattel, Inc. / U.S. & Foreign / Pats. Pend.  / Mexico

 

1969 Straight Legs Talking Truly Scrumptious ( 1108 )

In 1969 kwam er nog een 2e versie van deze personality-pop uit, die echter níet kon spreken. Zij had stijve benen en het Midge-lijf uit 1964. De niet minder opzichtige jurk en grote hoed waren eveneens uit de film ontleend. Daar beide poppen slechts 1 jaar in het programma voorkamen, worden ook deze poppen door verzamelaars als zeldzaam ( Engels: rare ) aangemerkt.

Merktekens:

Midge T.M.  / © 1962  / Barbie ®  / © 1958 / by / Mattel, Inc. / Patented

 

1969 Talking P.J. ( 1113 )

In 1969 kwam er een nieuwe sprekende vriendin bij met de naam P.J. Zij had bruine, recht vooruitkijkende ogen met echte, lange wimpers. Haar blonde haar was aan beide zijden in een staart opgenomen. Verdere bijzonderheden waren de buigbare benen, Mexico-handen en een roze minijurk met bloemen.

Merktekens:

© 1967  / Mattel, Inc. / U.S. & Foreign / Pats. Pend.  / Mexico

 

1969 Talking P.J. & 1969 Talking Julia

1969 Talking Julia ( 1128 )

De 3e personality-pop werd naar voorbeeld v.d. zwarte toneelspeelster Diahann Carroll gemaakt. Zij vervulde de hoofdrol in de tv-serie Julia en was enorm populair. De serie viel vooral in de smaak bij de zwarte bevolking, omdat verpleegster Julia een zelfbewuste en actieve vrouw speelde en geenszins een 'dienstmeisje'.

Talking Julia was een sprekende pop, had echte wimpers en buigbare benen. Zij droeg een een lurex-pak, half zilver-, half goudkleurig en een ceintuur met een zilveren gesp. De kleur van haar haar was donkerbruin, maar door oxydatie is het haar meestal roodachtig.

Merktekens:

© 1967  / Mattel, Inc. / U.S. & Foreign / Pats. Pend.  / Mexico

 

1969 Julia T'NT ( 1127 )

In hetzelfde jaar kwam er nog een Julia als T'NT-pop uit. Deze keer droeg ze een 2-delig verpleegstersuniform, incl. kapje en witte schoenen. Het fabriceren van deze versie werd waarschijnlijk vanwege het bewerkelijke uniform gestopt, want al in 1970 verscheen er een nieuwe Julia in een 1-delig kostuum. Het spreekt voor zich dat de Julia in het 2-delig kostuum zeldzamer en waardevoller is. 

Merktekens:

© 1966  / Mattel, Inc. / U.S. Patented / U.S. Pat. Pend.  / Made in / Japan

 

1969 Julia T'NT 1e versie,  1970 Jamie Walking, 1970 Julia T'NT 2e versie

1970 Jamie Walking ( 1132 )

Jamie, weer een nieuwe vriendin, kon lopen! Door op een plaat in haar rug te drukken bewoog ze haar armen en benen heen en weer en draaide ze bij iedere stap haar hoofd naar links en rechts. Zij had echte wimpers en zij droeg een roze haarband van crêpe chiffon. Zij had bij de gebreide, gele minijurk een smalle ceintuur en passende, kuithoge, oranje laarzen. Het haar was blond, donkerbruin of roodachtig. In de cadeau-verpakking Jamie Furry Friends ( nr. 1584 ) zat een grijze poedel. Zijn lijf en snuit waren iets korter dan die van Barbie's poedel Dog'n Duts ( nr. 1613 ).

Merktekens:

© 1967  / Mattel, Inc. / U.S. Patented  / Pat'd Canada 1967  / Other Pat's Pend. / Japan 

 

1969 Barbie T'NT ( 1160 )

De 3e T'NT-uitvoering, die in 1969 uitkwam, was uitgerust met een nieuw badpak in meerkleurig ruitdessin. Haar kapsel was eveneens nieuw. I.p.v. een pony en opgebonden haar had ze nu een middenscheiding en loshangende haren die op de schouders naar buiten krulden. Ook een klein lokje op haar voorhoofd was nieuw. Zij werd in de haarkleuren lichtblond tot donkerbruin verkocht.

Merktekens:

© 1966  / Mattel, Inc. / U.S. Patented / U.S. Pat. Pend.  / Made in / Japan

 

 

1969 Stacey T'NT ( 1165 ), 1970 Stacey T'NT ( 1165 )

In dit jaar kwam er ook een 2e T'NT-Stacey, dit keer met een badpak met een bont asymmetrisch patroon en een nieuw kapsel met zijscheiding. De haarkleuren waren blond of rood. Zij had rechtvooruitkijkende, blauwe ogen, met zeer lange echte wimpers en geschilderde tanden ( links op de foto ).

Een 3e T'NT-Stacey volgde in 1970 ( middelste pop op de foto ). Haar kapsel, nu met korter haar, was met een draad, die door de kop was gestoken, aan de zijkanten vastgemaakt. Alle andere details waren gelijk aan die van de Stacey uit 1969. Alleen door haar badpak ( roze met blauwe bloemen ) verschilde de 4e versie v.d. andere Stacey's. Ook deze verscheen in 1970 ( geen afb. van ).

Merktekens:

Op de foto de 2 Stacey's links;

© 1966  / Mattel, Inc. / U.S. Patented / U.S. Pat. Pend.  / Made in / Japan

 

1970 Talking Stacey  ( 1125 )

Ook verscheen er een 2e uitvoering van deze Stacey ( rechts op de foto , naast de T'NT Stacey's ) met hetzelfde kapsel als in 1968, maar met een opvallend blauw-zilver metallic badpak.

 Merktekens:

© 1967  / Mattel, Inc. / U.S. & Foreign / Pats. Pend.  / Mexico

 

1970 Talking Barbie  ( 1115 )

In 1970 & 1971 kwamen er meerdere sprekende poppen. De 2e Talking Barbie met echte wimpers en blauwe, opzij kijkende ogen, verscheen in 1970. Zij had buigbare benen en Mexico-handen. Over een 2-delig, rood plastic pakje droeg ze een netachtig jasje. De haarkleur was blond of bruin.

 Merktekens:

© 1967  / Mattel, Inc. / U.S. & Foreign / Pats. Pend.  / Mexico

 

In dezelfde uitvoering verscheen in 1970 de 3e Talking Barbie met een Stacey-uitdrukking ( Stacey Mold ), nr. 1115, en een Spanisch Talking Barbie, nr. 8348 ( geen afb. van ).

Merktekens:

 Beide poppen;

© 1967  / Mattel, Inc. / U.S. & Foreign / Pats. Pend.  / Mexico

 

Beide poppen kwamen in hetzelfde jaar nogmaals uit, maar nu met de merktekens:

© 1967  / Mattel, Inc. / U.S. & Foreign / Pats. Pend.  / Hong Kong

 

Opnieuw uitgebrachte Talking Dolls waar ik geen afbeelding van heb, waren:

1970 Talking Christie  ( 1126 )

De 2e uitvoering droeg een roze-geel-groen-bruin gedessineerd strandpak.

 Merktekens:

© 1967  / Mattel, Inc. / U.S. & Foreign / Pats. Pend.  / Mexico

 

1971 Talking Barbie  ( 1115 )

De 4e uitvoering droeg een witte bikini, met daarover een gouden mantel zonder mouwen, en had recht vooruitkijkende ogen.

 Merktekens:

© 1967  / Mattel, Inc. / U.S. & Foreign / Pats. Pend.  / Hong Kong

 

1970 Living Barbie  ( 1116 )

In het begin van de jaren '70 was het nieuwe motto 'Barbie in Actie'. Mattel bracht met de Living-pop de meeste beweeglijke Barbie op de markt. Haar ellebogen, knieën en handen konden gebogen worden, evenals haar hals, taille en heupen., waardoor je haar bijna levensecht kon bewegen. Voor haar platte voeten waren er passende, sportieve schoenen. Zij had blauwe ogen met echte lange wimpers, keek opzij en had een ponykapsel met schouderlang, glad haar. Over een goud-en-zilverkleurig badpak droeg ze een rood netjasje met een capuchon. De haarkleur was blond, rood of donkerbruin.

 Merktekens:

© 1968  / Mattel, Inc. / U.S. & For. Pat'd.  / Other Pats. Pend.  / Taiwan

Speciaal voor deze sportieve poppen werden ook doosjes met kleding en bijpassende accessoires verkocht. Op de bovenstaande 1e afbeelding van de Living Barbie staat tussen de 2 Poppen in de set Shape-ups ( 1793 ) afgebeeld.

 

 

1970 Barbie T'NT  ( 1160 )

De 4e T'NT-Barbie was in vergelijking met de 3e uitvoering niet veranderd op het badpak na, dat met opvallende dessins was bedrukt.

1970 P.J. T'NT  ( 1118 )

P.J. kwam dit jaar ook als T'NT versie op de markt. Ze had recht vooruitkijkende, bruine ogen, echte wimpers en originele Barbie-handen. Ze droeg een roze badpak met gehaakt rokje. Op haar ponykapsel, dat links en rechts met kralenbandjes bijeen werd gehouden, droeg ze een bril.

1970 Christie T'NT  ( 1119 )

Ook Christie kwam in 1970 als T'NT-pop op de merkt met dezelfde ogen en wimpers als P.J. Zij werd ook apart in de Malibu-box verkocht, met op de sticker de aanduiding Christie, Barbie's vriendin. Zij droeg een geel-roze-wit-gedessineerd badpak.

Merktekens:

Al deze poppen waren gemerkt:

© 1966  / Mattel, Inc. / U.S. Patented / U.S. Pat. Pend.  / Made in / Japan

 

1970 Standard Barbie ( 1190 )

De 2e standaard-pop ( Straight Legs ) kwam in 1970 met een nieuw, nu 1-delig badpak in de kleuren roze en groen. De kop leek op die v.d. 1e uitvoering, omdat de wimpers geschilderd waren en de ogen zijwaarts keken.

Merktekens:

Midge T.M. / © 1962  / Barbie ®  /  © 1958  / by / Mattel, Inc. / Patented 

 

* Merktekens: Alle Barbie's zijn op de rug voorzien van merktekens. De © staat voor Copyright, het jaartal geeft aan in welk jaar de moedermal werd vervaardigd. In de beginperiode werden daarvoor Romeinse cijfers ( MCMLVIII = 1959 ) gebruikt. Op deze pagina ( en bij bij Ken, Skipper, Tutti en Francie  ) zijn de merktekens die op de poppen onder elkaar staan, achter elkaar geplaatst en door: / gescheiden. Achter het jaartal en de naam v.d. pop staat tussen haakjes het artikelnummer.

* Het tekentje: # staat voor nummer. Voorbeeld: #1 = nummer 1.

* Met dank aan de website Barbiebliss voor de prachtige achtergrond©  en Het Barbieverzamelboek©  van Karl-Heinz Gessat voor de prachtige foto's en informatie op deze pagina en andere pagina's.

Top of the page