F.A.M.P. | Updated! & site nieuws | Onze verzameling! | Onze verzameling, vervolg! | Geschiedenis Barbie | Barbie en haar vriendinnen 1959 tot 1970 | Barbie en haar vriendinnen 1971 tot 1975 | Francie & Friends | Ken & Friends | Skipper, Skooter, Fluff & Tiff | Tutti, Todd & Friends | Barbie outfits 1959- 1966/1967 | Barbie outfits 1966 & 1967 | Barbie outfits 1968 - 1974 | Francie / Casey outfits 1966-1967 | Skipper / Skooter / Ricky outfits 1964 - 1967 | Tutti, Todd & Friends outfits 1966-1967 | Schoonheidsbehandeling | Barbie scans | Photo Guide to Vintage Barbies | White Ginger Bubblecut | The year 1966 | Handschoenen/sokjes Barbie en Skipper | Vintage Shoes | Hands, Booklets, Vintage Labels, Afkortingen & Waardebepaling | Rare dolls / outfits | Barbie Gallery 01 | Barbie Gallery 02 | Barbie Gallery 03 | Reproduktie Barbie en vrienden | Liddle Kiddles | Midge | Beurs / musea / tentoonstelling bezoeken | Barbie / Mattel in het nieuws | Verzamelaars vertellen | Kopen / verkopen tips | Agenda | Linken | Met dank aan... | Gastenboek | E-mailformulier

Iedereen kan snel en laagdrempelig producten kopen en verkopen via internet. 

Hieronder staan een aantal tips dat u kan helpen om veilig te verkopen:

Handel in persoon
Handelen in persoon is verreweg de meest betrouwbare manier om tot een transactie te komen. Maak een afspraak met de koper zodat hij het product kan bekijken. De koper kan dan zelf controleren of het product voldoet aan zijn verwachtingen. Dat voorkomt teleurstellingen voor beide partijen. Als alles naar wens is, en u kunt het eens worden over de prijs, dan kan de koper contant betalen en het product direct meenemen.

Als het niet mogelijk is om in persoon te handelen, dan adviseren wij u de volgende tips zorgvuldig te lezen...

Weet met wie u handelt
Bij het verkopen van producten is het belangrijk dat u weet met wie u handelt. Vraag dus altijd om persoonlijke gegevens van de koper. Als de transactie fout gaat of de koper houdt zich niet aan zijn afspraken, dan kunt u later altijd contact opnemen met de koper of eventuele andere stappen ondernemen.

Telefoonnummer
De telefoon is vaak het makkelijkste en snelste middel om contact op te nemen met de koper. Vraag altijd naar het vaste telefoonnummer van de koper. Een mobiel nummer is anoniem en moeilijk te achterhalen. Controleer indien mogelijk de naam en het adres in combinatie met een vast telefoonnummer met behulp van de telefoongids (www.detelefoongids.nl).

E-mail adres
Een gratis e-mail adres (bijvoorbeeld Hotmail) is anoniem. De gegevens van de koper zijn dan niet meer te achterhalen. Mocht u om wat voor een reden dan ook alles per e-mail afhandelen, vraag dan naar het vaste e-mailadres van de koper (bijvoorbeeld @home, Planet, Tiscali).

Kwaliteit
Zorg dat de koper een juist beeld heeft van het product dat u verkoopt. Een foto zegt vaak meer dan duizend woorden. Een product mooier voorstellen dan het daadwerkelijk is, leidt alleen maar tot teleurgestelde kopers. Mocht er sprake zijn van enige schade aan het product, stel de koper hiervan op de hoogte. Zo voorkomt u eventuele conflictsituaties. Met een goede omschrijving van het product (bijvoorbeeld alle relevante specificaties) verkoopt u het product het snelst.

Verzending
Als het product niet persoonlijk wordt opgehaald door de koper, maak dan duidelijke afspraken over de verzending en eventuele transport- en verzekeringskosten. Meer informatie over postzendingen kunt u vinden op de website van TNT Post. Als u besluit om het product per post te versturen, doe dit dan aangetekend. Op deze manier krijgt u altijd een verzendbewijs.

Betaling
Als de koper het product niet persoonlijk komt ophalen en direct contant gaat betalen, maak dan duidelijke afspraken over de prijs van het product en de betaling. Is de afgesproken prijs inclusief verzendkosten en eventuele transport- en verzekeringskosten? Hoe gaat de koper u betalen? Om het risico te delen kunt u bijvoorbeeld de helft van het bedrag vragen voordat u het product opstuurt en de andere helft bij aflevering. Let op! Als u producten opstuurt naar iemand die u niet kent zonder betaling dan neemt u altijd een risico.

Hieronder staat een aantal tips per betaaloptie.

Contant
De veiligste manier om te betalen is contant. Voor de verkoper brengt dit het voordeel mee dat hij meteen wordt betaald en dat de koper het product meteen kan inspecteren en daarmee conflictsituaties achteraf kunnen worden voorkomen.

PayPal
PayPal is een eenvoudige, snelle en veilige manier van betalen. PayPal maakt gebruik van e-mailadressen om de verzender en ontvanger van een betaling te identificeren. De betaling gebeurt via de PayPal-account van de koper en komt terecht op de PayPal-account van de verkoper. Geen van beide partijen hoeft dus persoonlijke of financiŽle gegevens aan de andere partij te verstrekken om de betaling uit te voeren. Zie ook: PayPal

Cheque
Wees voorzichtig als een koper wil betalen met een cheque. Vaak zijn dit kopers uit het buitenland die u via ongedekte of valse cheques willen betalen. Vaak bieden zij ook een hoger bedrag dan de vraagprijs. Wij adviseren u contact op te nemen met uw bank voordat u dergelijke betalingen accepteert.

Western Union, MoneyGram en HSBC bank
Wij adviseren u geen gebruik te maken van betaalmethoden die niet geschikt zijn voor internettransacties met onbekenden, bijvoorbeeld Western Union Bank, MoneyGram en de HSBC bank. Informatie over deze betaalopties kunt u vinden op de onderstaande sites:

- Western Union
-
MoneyGram
-
HSBC bank

Wees extra alert in de volgende gevallen:

-De koper meer biedt dan de vraagprijs.

-De koper in gebrekkig Engels schrijft en gebruik maakt van e-mail adressen van bijvoorbeeld yahoo.com, yahoo.co.uk, lycos.nl

-De koper in het buitenland woont. Actueel is de zogenaamde ďNigeriaanse fraudeĒ, waarbij kopers uit onder meer Nigeria nadat het product is verzonden niet betalen of betalen met een betaalmethode die niet geschikt is voor internettransacties met onbekenden, bijvoorbeeld een ongedekte cheque.

-De koper het product wil kopen voor een familielid of vriend, vaak woonachtig in Nigeria of een ander West-Afrikaans land.

-De koper haast heeft met de aankoop.

Tips en adviezen voor het veilig betalen van uw aankopen op internet:

Het is altijd het beste als u persoonlijk bij de verkoper langsgaat om uw aankoop op te halen en af te rekenen.

Als u de koop heeft gesloten dan gaat u over tot betaling. Maak nooit grote bedragen over naar iemand die u niet kent, hoe betrouwbaar de verkoper ook overkomt!

Hieronder staat een aantal tips per betaaloptie.

Contant
De veiligste manier om te betalen is persoonlijk en contant aan de verkoper. Stuur nooit contant geld op per post.

Giro/bank
Geld overmaken naar een bank- of girorekening is definitief! Gebruik deze betaaloptie alleen als u de verkoper vertrouwt. U kunt uw geld later niet meer terug laten storten op uw rekening (storneren).

PayPal
Eenvoudig geld overmaken met de snelheid van een e-mail. De risicoís zijn hetzelfde als betalen via Bank/Giro. Lees meer op: PayPal.

Rembours
Versturen onder rembours is vrij duur en heeft een risico. U kunt pas zien wat u ontvangt, als u heeft betaald aan de postbode. Dit kan dus een baksteen zijn i.p.v. een laptop. Gebruik rembours alleen als u de verkoper vertrouwt.

Cheque
Wees voorzichtig als een koper wil betalen met een cheque. Meestal zijn dit kopers uit het buitenland die ongedekte of valse cheques gebruiken. Vaak bieden zij ook een hoger bedrag dan de vraagprijs. Wij adviseren u contact op te nemen met uw bank voordat u dergelijke betalingen accepteert.

Western Union, BidPay, MoneyGram
Wij adviseren u geen gebruik te maken van Western Union, BidPay en MoneyGram als u zaken doet met een onbekende. Oplichters misbruiken regelmatig de namen van deze bedrijven om uw vertrouwen te winnen. Informatie over deze betaalopties kunt u vinden op de onderstaande sites:
- Western Union
- BidPay
- MoneyGram

U heeft net gelezen hoe je het beste kan verkopen en kopen op internet. Nu zal ik zelf nog wat tips geven waar u op moet letten als u Vintage Barbiepoppen of aanverwante artikelen aanschaft:

  1. Bekijk de foto('s) goed.
  2. Lees de advertentie goed.
  3. Staat er weinig informatie en is er maar 1 foto, stuur dan een emailtje naar de verkoper en vraag om meer informatie en foto's.
  4. Op foto's zijn mankementen van een pop slecht te zien, vraag dan ook altijd naar de mankementen! Voorbeelden: groene oren, make-up / haardracht / nagellak origineel en ongeschonden, krasjes / diepe krassen / bijtsporen / vlekken op lichaam, alle vingers aanwezig, gaten of scheuren in de knieŽn of voeten, originele make-up nog intakt, nekknop niet afgebroken, neksplit, neus ongeschonden, swingende benen ( benen zitten niet goed vast in de heup ), knieŽn die kunnen bewegen moeten 3 positie's kunnen vasthouden, tenen niet afgebeten,  niks afgebroken van de wimpers ( vintage ) of wimpers nog allemaal aanwezig ( MOD, 'echte wimpers' ), vlekken rond de beweegbare knieŽn ( roest van de kniescharnieren ), bewegen de polsen nog van de Living Barbie, extra gaatjes bij de oren, gaatjes in de borsten en / of het gezicht etc.
  5. Bij punt 4 denkt u nu vast: "oei, wat eng, durf ik nog wel te kopen?" Natuurlijk wel, als je maar goed informeert!
  6. Als u een beetje in de buurt woont, ga de artikelen dan zelf ophalen. Dan weet u zeker dat het goed zit!

Helaas zitten er op diverse site ook zat verkopers die de boel oplichten. Het enige wat ik hierop kan zeggen is dat u gewoon heel goed moet opletten! Kijk goed naar de gezichtenfoto's ( zo close-up als mogelijk is ) en vergelijk andere poppengezichten daarmee. Een American Girl Barbie heeft een ander gezichtsuitdrukking dan een Bubble Cut Barbie. De reden waarom ik dit zeg is dat het niet zo moeilijk is om een Bubble Cut Barbie geheel te transformeren naar een American Girl Barbie. Ben je daar een beetje handig in...dan kan je je spaarrekening aardig vullen! Een Bubble Cut Barbie is in waarde aanzienlijk lager dan een American Girl Barbie! Ik raad u dan ook aan om altijd een huisadres te vragen van een verkoper die u niet geheel vertrouwt ( dit is zowiezo prettig ), dan staat u sterker als er toch gerommeld is met de pop. Meld bij oplichting altijd de desbetreffende website en de politie!

Let bij kleding aanschaffen altijd of er geen gaten inzitten of naden los ( of weer vastgenaaid ). Let op metalen drukknoopjes, klittenband en plastic drukknoopjes bestonden nog niet in de jaren 60 / 70. Ouderdomsvlekken, watervlekken en stiftvlekken zijn ook vaak voorkomende klachten! Ritsluitingen en originele knoopjes kunnen los zitten. Mattel gebruikte in veel outfits echt bont, let er dus op dat dit niet afgeknipt is ( bij hoeden bijv. ) of kale plekken heeft ( bij de witte konijnenbont stola bijv.  ). De schoenen die bij de meeste outfits horen hebben de naam Japan onder de zool staan, welke alleen bij 1 schoen beschreven staat, heeft u onder beide schoenen Japan staan dan heeft u meestal 2 linker of rechterschoenen ( weet dit niet precies, sorry ). In de meeste jasjes en jurken staat een zwart-wit label, gekleurde labels of geen labels duiden op nagemaakte of reproduktie kleren, maar ze kunnen er ook simpelweg uitgeknipt zijn!

Originele kettingen hebben kromme haakjes die in een metalen rondje worden vastgezet en zijn vaak wat groenig geroest. Dus de kettingsluitingen van tegenwoordig zaten daar niet aan. Let daar dus ook op, zeker met al die reproducties.

-Hou er rekening mee dat als je producten koopt uit het buitenland, Amerika in het bijzonder, er een mogelijkheid is dat u invoerrechten en belasting extra moet betalen! De meeste buitenlandse verkopers zetten de verkoopprijs op de doos, hoe hoger de prijs hoe meer invoerrechten etc. Als het een goede verkoper is dan zet zij/hij een bedrag erop die veel minder is, maar reken er nŪet op en vraag er al helemaal niet naar, want ze willen de douane niet bedonderen ( alsof dat niet iedere dag gebeurd ). Het is mij al meerdere keren overkomen, dus hou er rekening mee. Succes!

Ik hoop dat u wat met de bovenstaande tips kan en wens u alvast veel plezier met u ( aankomende ) aankoop!!

 

Bron: Marktplaats en eigen bijdrage.