F.A.M.P. | Updated! & site nieuws | Onze verzameling! | Onze verzameling, vervolg! | Geschiedenis Barbie | Barbie en haar vriendinnen 1959 tot 1970 | Barbie en haar vriendinnen 1971 tot 1975 | Francie & Friends | Ken & Friends | Skipper, Skooter, Fluff & Tiff | Tutti, Todd & Friends | Barbie outfits 1959- 1966/1967 | Barbie outfits 1966 & 1967 | Barbie outfits 1968 - 1974 | Francie / Casey outfits 1966-1967 | Skipper / Skooter / Ricky outfits 1964 - 1967 | Tutti, Todd & Friends outfits 1966-1967 | Schoonheidsbehandeling | Barbie scans | Photo Guide to Vintage Barbies | White Ginger Bubblecut | The year 1966 | Handschoenen/sokjes Barbie en Skipper | Vintage Shoes | Hands, Booklets, Vintage Labels, Afkortingen & Waardebepaling | Rare dolls / outfits | Barbie Gallery 01 | Barbie Gallery 02 | Barbie Gallery 03 | Reproduktie Barbie en vrienden | Liddle Kiddles | Midge | Beurs / musea / tentoonstelling bezoeken | Barbie / Mattel in het nieuws | Verzamelaars vertellen | Kopen / verkopen tips | Agenda | Linken | Met dank aan... | Gastenboek | E-mailformulier

Barbie's gezichtje schoonmaken:

Gebruik een wattenstokje met wat alcohol om het gezichtje schoon te maken. Ook goed tussen de neus en de ogen schoonmaken, want daar zit meestal stof. Bedek wel even de haren met plastic folie of zo, want het zou kunnen verkleuren of stuk gaan door chemische stoffen. In geen geval aceton gebruiken op het gezicht, want dat lost de make-up op.

Het is mij ten ore gekomen dat Vanish ( in die rose pot ) heel goed een bruin gezicht weer kan terugbrengen naar de oorspronkelijke kleur. Ik heb het zelf nog niet gedaan, dus als u het probeert doe het dan eerst met een hoofd waar u geen waarde aan hecht! U haalt het hoofd v.d. romp en legt het in de oplossing van water met Vanish. Geheel onderdompelen. Laat het een dag of 2 in de oplossing liggen en als het goed is moet haar gezicht dan weer helemaal 'blank' zijn. Ik weet niet of Vanish het haar aantast, daarom eerst proberen met een ander hoofd ( wat ik al zei ).

Tip van een lezer: Pas op met Vanish bij Mod Barbie's. Het donkere haar van Casey wordt bijv. volkomen verpest door dit spul en haar haar gaf af in het water.

Barbie's groene oren:

Groene oren verwijderen is zeer moeilijk en een geduldig karweitje, áls het überhaupt al lukt! Er zijn div. artikelen op de markt, maar een goede tipgever is zeer tevreden met het Hollandse middel: Hagerty Silver Cleaner ( wat vergelijkbaar is met Tarn-X uit Amerika ).

Wat is er allemaal nodig?

1. Verwijder eerst de kop met voorzichtige draaiende beweging v.d. nek. Pop gaarne op kamertemperatuur, dit kan scheuren voorkomen!

2. Verwijder de originele oorbelletjes ( als die er nog in zitten ). Breken ze af in het oor, gebruik dan een nageltangetje om de metalen pinnetjes eruit te trekken. Note: Er wordt beweerd dat blanke nagellak zou helpen het oxyderen tegen te gaan. Nou..vergeet dit maar. Het koper dringt na een tijd gewoon dwars door de nagellak heen en gaat het oxyderen weer verder of begint op nieuw!

3. Maak het oor van binnen én van buiten schoon met alcohol op een wattenstaafje. Maak een cocktailprikkertje nat met alcohol en prik deze voorzichtig ín het gaatje v.h. oor. Het gaatje en eromheen moet echt zorgvuldig schoongemaakt worden, anders heeft de hele behandeling geen zin.

4. Neem een klein plukje watten, ong. net zo groot als de groene vlek, en doop dit in de Hagerty Silver Cleaner. Dit druk je tegen de groene vlek aan de ene kant en daarna aan de achterkant. De watjes blijven uit zichzelf plakken, uit voorzorg zet je er zelf iets kleins tegenaan?

5. Leg het hoofd voorzichtig in het afsluitbare bakje, watjes netjes op de plaats! Deksel erop en wachten maar... Dit kan soms maanden duren eer het gewenste resultaat bereikt is, dus ga er geen thee bij zitten drinken..

6. Controleer af en toe hoe het er mee staat. Worden de watjes droog dan opnieuw nat maken met Hagerty Silver Cleaner. Langzaam aan verdwijnen de plekken en kunnen geheel verdwijnen!

Maar toch.....

Zal het ook wel eens niet gaan zoals u wilt. Wanneer de groene smurrie nog 'vers' is dan zijn de resultaten altijd beter dan als de vlek er al langer zit en goed is opgedroogd. Vers = dat de smurrie nog nat aanvoelt. 'Oud' groen is in het plastic al helemaal doorgedrongen en heel moeilijk te verwijderen! Het is zelfs heel goed mogelijk dat de groene vlek, bruin gaat worden. Stop dan de behandeling, want die vlek is helemaal niet weg te krijgen! Ga niet langer door dan nodig is en merk je in lange tijd geen verschil, stop dan ook maar de behandeling!

Barbie's lichaam schoonmaken:

Daar zijn meerder methodes voor...

Bovenstaande is voor een 'normaal' vervuild lichaam. Heeft uw pop echter ook andere vlekken zoals; viltstift, inkt of schimmel dan moeten we wat steviger ter werk gaan.

Nieuwste tip: X10 vlek, te koop bij DA drogist. Heb het zelf uitgeprobeerd op een pop die echt vies was, had balpoint tussen haar borsten en echt ranzige aanslag op de armen en dijen. Het is helemaal verwijderd door dat spul! Ik heb nog niet echt het gehele gezicht geprobeerd met dit spul, maar wel gedeeltelijk. Het maakt de kop dus ook schoon. Wel uitkijken bij de make-up en nagellak!! Overigens is dit spul ook zeer geschikt voor vlekken die niet op een barbie zitten. oa. Teer, olie, vetvlekken, verse verf, plakbandlijm, oliehanden, lippenstift, schoensmeer etc. Wereldspul mensen!!

Nog een tip ( van een lezer ): Barbie lijven met straight legs kunnen in zijn geheel in de vanisch oxy action (roze), ze worden helemaal schoon en het duurt maar een halve dag.
De haren hebben geen aantasting van de vanisch , het gaat echt super en wordt ook mooi schoon.

Aceton níet gebruiken op de romp, want dat is een ander soort vinyl, wat gaat plakken als je het schoonmaakt met aceton! Het lost de bovenste laag op...

Barbie's glimmend gezicht schoonmaken:

Dit noemen ze 'greasy' or 'oil' face. Bijna alle poppen uit het jaar 1961 hadden dit verschijnsel en persoonlijk vind ik het niet misstaan, maar dat is mijn mening.

Wat ik tijdens mijn verzamelen heb gemerkt is dat het verschijnsel wel erger wordt als je een pop geheel luchtdicht ergens in zet of legt.

Het definitief schoonmaken van dit verschijnsel is eigenlijk niet echt mogelijk, wat je ook doet...het komt telkens weer terug.

De 1 zegt maak de kop schoon met alcohol, de ander zegt leg de kop in de soda of zuiveringszout. Ik zeg...neem gewoon een wattenstaafje met wat gekookt warm water en weeg de plak er gewoon af. Het is toch maar tijdelijk! Waarom moeilijk doen en het risico nemen dat je iets beschadigt aan het gezicht of een nekspleet veroorzaken?

Ook zijn er mensen die talkpoeder op het gezicht doen na het schoonmaken, alsof dat geen sporen nalaat in het haar of de ogen. Je moet het wel dáár weer verwijderen met alle risico's van dien. Dus...doe maar niet!

Je hebt ook wel eens dat het gezicht bruin is en een beetje plakkerig aanvoelt, dit is geen gewoon verschijnsel als bij de 1961 Barbiepoppen! Dit komt meestal door toedoen van sigarettenrook of gewoon viezigheid. Om dit te verwijderen ( wat dus echt mogelijk is!! ) heb je alleen maar alcohol nodig. Voor de wangen kan je wattenschijfjes gebruiken, maar voor de lippen, neusgaten, oren, kortom de priegelstukjes, kan je beter voorzichtig poetsen met een wattenstokje. Moet je natuurlijk wel zeker weten of de make-up origineel is, maar bij de bruine gezichten is dit meestal wel het geval. Het werkt alleen op de plakkerige gezichten, niet op de gezichten die verkleurd zijn door de zon he?

Barbie's haren wassen:

Daar heb ik mijn eigen manier voor, welke heel goed werkt maar u wel kriebelde vingers geeft! Dus even geduld, want je krijgt een super resultaat!!

Een Bubble Cut kapsel is erg moeilijk weer in model te brengen na het wassen. Je moet eigenlijk ronddraaiende bewegingen maken, met de borstel, over het haar om het haar weer in model te brengen. Ik gebruik bij dit kapsel geen crémespoeling.

Tip van een lezer: Ik heb een tip voor Bubbles. Ik lees vaak over het gebruik van cremespoeling. Ik ben zelf kapper geweest en gebruik wasverzachter. Kunsthaar heeft geen haarschubben, dus creme doet niet echt veel. Wasverzachter in een klein kopje gieten en de pop daar 10 min. laten staan, goed uitspoelen. Bubbles kam ik na het drogen door en werk ze uit met een coctailprikker. Bubbles nat in model kammen, daarna uitwerken!!Enkele voorbeelden van mijn poppen:

 

 

 

Barbie gaat haar kleren wassen

Tja, wij wassen onze kleren in de wasmachine. Maar Barbie doet het nog op de ouderwetse manier..met de hand!

Barbie heeft prachtige kleding wat met voorzichtigheid gewassen moet worden. Woolite is een super wasmiddel om deze tere kledingstukken te wassen, maar wel met koud water! Witte kleding, zoals haar prachtige bruidsjaponnen, zijn vaak schoon te krijgen met gebitsbruistabletten.

Vanish oplossen in lauw water is een goed middel voor echte vlekken, zoals viltstift. Wel kleren tijdje laten weken en uitspoelen daarna.

Barbie heeft laatst een prachtige jurk gekocht, Benefit Performance, welke rode strikjes op de jurk heeft zitten. Het witte tule was helemaal grijs van het stof. Hoe moet ik dat eruit krijgen? Nou ja...het lukt niet helemaal, maar het is er wel bijna uit! Barbie heeft in een emmer koud water een flinke scheut azijn gedaan en de jurk flink heen en weer gehaald door het azijn water. Ze durfde dit niet te doen in warm water, want ze was erg bang dat de strikjes dan zouden gaan verkleuren óf afgeven. En dat zou zonde zijn van het flinke bedrag wat ze voor de jurk moest betalen! Toen de jurk zo goed als stof vrij was, heeft ze de jurk uitgespoeld onder de kraan met koud water en op een longdrinkglas gezet om het aan de lucht te laten drogen. Anders krijg je kreukels!

Kromme ledematen

Ga eerst oefenen op een slechte pop, alvorens u aan de gang gaat en uw mooie pop volkomen verpest!!

Barbie heeft een scheur in haar hoofd

Om dit te repareren moet je met een vijltje zachtjes de ruwe randjes wat wegschuren. Dan kan je bij hobbyzaken stevige gellijm kopen en daar de scheur mee lijmen. Nog beter: de lijm die gebruikt wordt om plastic zwembadjes mee te lijmen.

Flink aandrukken en zeker 24 uur laten drogen en daarna het hoofd weer voorzichtig op de nek plaatsen. Je kan dan het beste met een fohn om het gat van het hoofd het vinyl iets verwarmen, waardoor je dus gemakkelijker het hoofd weer kan plaatsen. Kijk extra uit met het hoofd v.d. Fashion Queen, dit vinyl is harder dan alle andere hoofdsoorten ( ook met verwijderen)!!

Geschikte lijm:

Het klinkt misschien iets cru, maar het beste kan je het hoofd bij de wangen flink indrukken ( waardoor het hoofd dus in de breedte plat gedrukt wordt, dan kan je het hoofd in draaiende bewegingen er af en erop krijgen.

 

Note: alle bovenstaande manieren zijn altijd met risico's verbonden, zij zijn dus uw eigen verantwoordelijkheid!!

Repro oorknopjes maken? Zo doe je het:

Koop visdraad, witte parelen kraaltjes en 1-secondenlijm.
Je knipt ong. 1 cm van het draadje af. Je doopt een klein stukje in het tuutje van de 1-secondenlijm en dan schuif je direct het pareltje daarop. Niet te ver, want er mag geen draadje uitkomen. Precies op het gaatje druk je nog een klein drupje lijm, even blazen dat het 'stolt' en dan leg je ze voorzichtig ergens neer om goed te drogen. Op naar de volgende...

Wist u dat:

-De #1,#2 en #3 niet gevoelig zijn voor groene oren? De originele oorbellen kan je dus bij deze poppen laten zitten. Deze kwaliteit vinyl is blijbaar niet gevoelig voor koper?

-De High Color Fashion Queen met Japans stickertje op het achterhoofd is ook niet gevoelig voor het koper, dus originele oorbellen mogen ook bij deze pop blijven zitten!

-De waarde van NRFB Barbie poppen zal niet verminderen als je de originele oorbellen verwijderd, bewaar ze wel in de doos bij de desbetreffende pop eventueel.

-Als je een Barbiepop te lang laat liggen in haar doos zij ook daardoor een nekscheur kan krijgen? Dit heet: 'materiaal moeheid.' Je kan beter de doos, met daarin de pop, rechtop zetten ( waardoor je dus minder druk op het hoofd krijgt ) óf gewoon de pop op een standaard zetten en de doos los erbij of zo. Ik weet niet of ik elders al beschreven heb dat de originele standaard, in verloop van tijd, kan afgeven aan de kleding, dus raad ik aan om de pop op een ander soort standaard te zetten dan de originele!