F.A.M.P. | Updated! & site nieuws | Onze verzameling! | Onze verzameling, vervolg! | Geschiedenis Barbie | Barbie en haar vriendinnen 1959 tot 1970 | Barbie en haar vriendinnen 1971 tot 1975 | Francie & Friends | Ken & Friends | Skipper, Skooter, Fluff & Tiff | Tutti, Todd & Friends | Barbie outfits 1959- 1966/1967 | Barbie outfits 1966 & 1967 | Barbie outfits 1968 - 1974 | Francie / Casey outfits 1966-1967 | Skipper / Skooter / Ricky outfits 1964 - 1967 | Tutti, Todd & Friends outfits 1966-1967 | Schoonheidsbehandeling | Barbie scans | Photo Guide to Vintage Barbies | White Ginger Bubblecut | The year 1966 | Handschoenen/sokjes Barbie en Skipper | Vintage Shoes | Hands, Booklets, Vintage Labels, Afkortingen & Waardebepaling | Rare dolls / outfits | Barbie Gallery 01 | Barbie Gallery 02 | Barbie Gallery 03 | Reproduktie Barbie en vrienden | Liddle Kiddles | Midge | Beurs / musea / tentoonstelling bezoeken | Barbie / Mattel in het nieuws | Verzamelaars vertellen | Kopen / verkopen tips | Agenda | Linken | Met dank aan... | Gastenboek | E-mailformulier

1966 Francie Bendable Legs ( 1130 )

In dit jaar werd Barbie's familie uitgebreid. Er kwam een nicht met de naam Francie bij. Ze was ong. 1 cm. kleiner, had weinig boezem, smallere heupen, scharnierende benen en sportief-platte voeten. Bij deze pop, ook Francie #1 genoemd, waren de 'echt geknoopte wimpers' wederom een nieuwtje en daarmee brak het wimper-tijdperk ( Eyelashes Era ) aan.

Omdat Francie kleiner en jeugdiger was had zij ook een volledig nieuwe garderobe en voor haar voeten schoenen met een lage hak nodig. Bij de 1e uitvoering was het badpak uitgevoerd in een lichtblauwe-roze-groen dessin. De latere Francie's droegen een groen broekje en een bovenstukje met patroon in de kleuren wit, roze en groen. Zij had als haarkleuren blond en donkerbruin.

 Merktekens:

 1965  / Mattel, Inc. / U.S. Patented / U.S. Pat. Pend.  / Made in Japan

 

1966 Francie Straight Legs ( 1140 )

In 1966 werd er nog een 2e Francie-versie verkocht, maar nu met stijve benen en zonder wimpers. Haar 2-delig badpak, dan voor het eerst bikini genoemd, was natuurlijk zeer modieus en trendy. Het bestond uit een rood-wit geruit broekje en een wit bovenstuk met rode stippen ( zie Francie Bendable Legs, gehele lichaam foto ). Zij was leverbaar met blond en met donkerbruin haar. Daar zij in geringere oplage is gemaakt ligt de verzamelaarswaarde van deze Francie beduidend hoger.

Merktekens:

1965  / Mattel, Inc. / U.S. Patented / U.S. Pat. Pend.  / Made in Japan

 

1967 T'NT Francie ( 1170 )

En het Twist-tijdperk ging verder. Ook Francie was er als T'NT pop met dezelfde mogelijkheden tot bewegen en met echte winpers! Het badpak bestond uit een roze broek met een meerkleurig gestreept bovendeel en groene ceintuur. De haarkleuren waren blond en donkerbruin. Bij sommige traden verschillende kleurveranderingen op, verbleken van het gezicht, armen en benen, veroorzaakt door het gebruikte materiaal ( het kan ook voorkomen dat alleen de neus & omgeving is verbleekt ).

 Merktekens:

 1966  / Mattel, Inc. / U.S. Patented / U.S. Pat. Pend.  / Made in / Japan

 

1967 Colored Francie ( 1100 )

Zij was de 1e pop met een donkere huid in de wereld van Barbie. Omdat vele mensen deze Francie, vanwege haar donkere huid, niet wilde aanschaffen bleek deze Francie dus een grote flop. Vanwege discriminatie werd de productie dus snel gestopt. Nu is de pop, omdat ze maar kort in produktie is geweest, een zr gewild verzamelaarsobject en worden er hoge prijzen betaald voor een gave pop.

Over haar 2-delig, gedessineerd badpak droeg ze een transparant bovenstuk. De 1e uitvoering had lichtbruine ogen en bruin haar, dat later oxydeerde naar verschillende roodtinten, en een badpak met oranje/gele basiskleur. De 2e uitvoering had donkerbruine ogen en bruin f zwart haar, dat niet oxydeerde. Er zijn Francie's met glad, tot op de schouders hangend haar, maar er zijn er ook met een welige en volle haardos.

 Merktekens:

 1966  / Mattel, Inc. / U.S. Patented / U.S. Pat. Pend.  / Made in / Japan

 

1967 Casey ( 1180 )

Dit jaar kreeg Francie er een vriendin bij, Casey. Omdat hun lijven gelijk waren konden zij ook elkaars kleding aan. Casey droeg een kort kapsel met zijscheiding, had echte wimpers en droeg in het linkeroor een hanger met een driehoek. Zij had hetzelfde lijf als de T'NT-Francie. Haar trendy kleding bestond uit een een goudkleurige, korte broek ( hot pants ) en een wit met goud versierd bovenstuk. Zij werd verkocht met blond en bruin haar. Het bruine haar neigde soms tot rood te oxyderen.

Merktekens:

 1966  / Mattel, Inc. / U.S. Patented / U.S. Pat. Pend.  / Made in / Japan

 

Casey & Twiggy ( boven )

1967 Twiggy ( 1185 )

Twiggy was de 1e personality-pop in de wereld van Barbie. Het gezicht, kapsel en lijf was bijna indentiek aan die van Casey. Alleen de zwaardere oog-make-up en het kortere, blonde kapsel maakte v.d. nieuwe vriendin een typische Twiggy-pop die naar het voorbeeld v.d. Engelse mannequin Lesly Hornby was gemaakt. Met Twiggy was Mattel aan het tijdperk v.d. personality-poppen begonnen. Zij werd in een geel/groen gestreept minijurkje en gele go-go-laarsjes verkocht.

Merktekens:

 1966  / Mattel, Inc. / U.S. Patented / U.S. Pat. Pend.  / Made in / Japan

 

1969 Francie T'NT ( 1170 )

De 2e T'NT-Francie kwam uit met een nieuw badpak en een ander kapsel. Haar roze pak was direct onder de boezem afgezet met een gele, plastic band. De bovenzijde was egaal roze, de onderzijde was roze-geel diagonaal gesteept. Deze Francie had had echte wimpers en recht vooruitkijkende, bruine ogen. De haarkleuren waren blond en donkerbruin

Merktekens:

 1966  / Mattel, Inc. / U.S. Patented / U.S. Pat. Pend.  / Made in / Japan

 

1970 Francie Hair Happenin's ( 1122 )

Francie kwam in 1970 met nieuw haar, in de vorm van 4 losse blonde haarstukken met strikjes. Haar korte kapsel kon daarmee op verschillende manieren veranderd worden. Francie had bruine ogen, echte wimpers, keek recht vooruit en had het T'NT-lijf. De blauwe minijurk was versierd met wit gehaakt kantwerk ter hoogte van haar taille en rondom de armgaten ( zie foto onder beschrijving merktekens ).

Merktekens:

 1966  / Mattel, Inc. / U.S. Patented / U.S. Pat. Pend.  / Made in / Japan

1970 Francie With Growin' Pretty Hair ( 1129 )

In hetzelfde jaar kwam er nog een 2e Francie met groeiend haar. Een veermechaniek zorgde ervoor dat een aan een koordje bevestigde haarstreng in en uit de kop kon. Om de streng weer naar binnen te doen moest men Francie neerleggen, alleen in deze positie kwam de rem los, en vervolgens moest men een kort rukje aan de streng geven. Deze kon, met de pop in staande positie, weer op lengte getrokken worden. Francie had buigbare benen, originele Barbie-handen, echte lange wimpers, maar gn draaibare taille of losse haarstukjes. Haar jurk bestond uit een seringkleurige metallic bovenstuk en uit een roze rok met een netachtige overrok. Zij was alleen met blond haar verkrijgbaar! Op de afbeelding hierboven staat een Francie uit 1971 met Mexico-handen. De kop van beide Francie's was gelijk.

Merktekens:

 1966  / Mattel, Inc. / U.S. Pat. Other  / Pats. Pend. / Pat. Canada / 1967 / Japan

 

1970 Francie T'NT ( 1170 )

De 3e T'NT-Francie leek wat uiterlijk betreft op de Francie uit 1969. Door het kapsel hadden beide de naam Short Flip Francie gekregen. Van dit ponykapsel zijn de haren vanaf de zijkanten ingerold en door de kop heen met een draad vastgezet. Beide poppen droegen een smalle, gele haarband. Zij hadden echte wimpers en keken recht vooruit zoals alle Francie's doen. Het badpak met bloemenpatroon dat zij droeg zag eruit als een superkort wikkeljurkje.

Merktekens:

 1966  / Mattel, Inc. / U.S. Patented / U.S. Pat. Pend.  / Made in / Japan

 

1971 Malibu Francie ( 1068 )

In 1971 werd gestart met de Malibu-serie. Francie was in de zongebruinde California-stijl met zongebleekte haren en een zonnebril. Een rood badlaken werd als accessoire meegeleverd. Zij had het T'NT lijf, recht vooruitkijkende blauwe ogen en licht gekleurde lippen. Haar badpak was roze en rood met een gele plastic band op de heupen.

Merktekens:

 1966  / Mattel, Inc. / U.S. Patented / U.S. Pat. Pend.  / Made in / Japan

In 1973 werd Malibu-Francie opnieuw gefabriceerd ( geen afb. van ). Dit keer met andere merktekens.

Merktekens:

 1966  / Mattel, Inc. / U.S. Patented / U.S. Pat. Pend.  / Made in / Korea

 

1971 Francie With Growin' Pretty Hair ( 1074 )

De 2e Francie met groeiend haar kwam uit in 1971. Ze had de Mexico-handen, extra haarstukken en een ander artikelnummer gekregen. De overige details waren hetzelfde als in 1970.

Merktekens:

 1966  / Mattel, Inc. / U.S. Pat. Other  / Pats. Pend. / Pat. Canada / 1967 / Japan

 

1971 Francie T'NT ( 1170 )

In 1971 kwam de 4e versie v.d. T'NT- Francie. Zij had geen pony ( No Bangs ) en dik, naar achteren gekamd mohair haar, waarin een oranje band zat. In dezelfde kleur was ook haar minijurkje, die met wit kunsstof band versierd was. Zij had lange, echte wimpers, een lichte teint en een opvallende rouge op de wangen. Zij was er met blonde of donkerbruine haarkleur. Deze pop wordt ook wel de No Bangs Francie genoemd.

Merktekens:

 1966  / Mattel, Inc. / U.S. Patented / U.S. Pat. Pend.  / Made in / Japan

 

1972 Francie Busy ( 3313 )

In 1972 kwam er een Busy-Francie uit, zonder stem. Zij droeg sportieve kampeerkleding. Het bestond uit een jeans met groen wollen T-shirt en een rode riem. Francie had geen echte wimpers. Zij werd verkocht met blond haar.

Merktekens:

 1966  / Mattel, Inc. / Hong Kong / U.S. & Foreign / Patented / Other Pat's.  / Pending

 

1972 New Beautiful Francie ( 8520 )

Deze Francie werd alleen in Duitsland verkocht als 'Francie zum Kennenlernen'. Zij droeg een bruine minijurk met witte kraag, witte kniekousen en buine schoenen en was voor DM 9,95 te koop. Op de afb. hierboven is ze te zien in de originele jurk en ook in een elegante blauw-gele jurk samen met Skipper. Zij wordt ook wel de Duitse Francie genoemd. In vergelijking met de andere Francie soorten was de kop van deze Francie groter. Zij had recht vooruitkijkende, blauwe ogen, een blond kapsel met zijscheiding en blauwe strik en de originele Francie-handen. Haar benen waren stijf en haar taille draaibaar.

Merktekens:

 1966  / Mattel, Inc. / U.S. Patented / U.S.  Pat.Pend. / Made in / Japan

Onder het motto Speel met Francie ( 8512 ) werd dezelfde pop ook met beweegbare Busy-handen en benen verkocht ( helaas geen afb. ). Haar accessoires bestonden uit een telefoon, koffer, tv, platenspeler en een dienblad met bekers ( net als bij alle Busy-poppen ). De prijs bedroeg DM 24,50. Bij een lange jurk met rood bloemmotief, waarvan het bovenstuk witte mouwen en een witte pas had, droeg ze een rood haarlint en blauwe schoenen.

 

1973 Francie Quick Curl( 4222 )

In 1973 kwamen de Quick Curl Dolls, waaronder Francie. Zoals bij Barbie en Kelley beschreven had ook Francie het kapsel dat veranderd kon worden. Francie werd ook verkocht met een kam, borstel en krultang. Zij had geschilderde wimpers en donkerbruin haar.

Merktekens:

 1966  / Mattel, Inc. / Taiwan / U.S. & Foreign / Patented / Other Pat's.  / Pending

 

Francie fotogalerij:

 

 

 

 

 

 

 

 

Top of the page